Zo beïnvloedt tijd en timing onbewust je gedrag

Jef De Busser
4 min readNov 6, 2018

In WHEN bundelt Daniel Pink een indrukwekkende hoeveelheid onderzoek in een vlot leesbaar boek en geeft hij inzicht in hoe timing je gedrag onbewust beïnvloedt.

Je vindt heel wat ‘how to’-boeken, maar WHEN is het eerste when-to boek.

Maar geeft het ook inzichten waar je in je dagelijkse leven wat aan hebt? Verhoogt het je productiviteit?

Nou… ja.

In het eerste van de drie delen van het boek gaat Pink dieper in op hoe tijd en timing je dagelijkse prestaties onbewust beïnvloedt.

Mensen hebben een biologische klok en die beïnvloedt ons gedrag en prestaties in verregaande mate.

Er zijn verschillende types van mensen (ochtend-, avond, en iets daar tussenin), stelt Pink, maar ze reageren allemaal op dezelfde manier. Ieder van ons ervaart een piek (een moment waarop analytisch werk het beste scoort), een dip (die goed is voor, euh, eigenlijk niets) en een remonte (een moment waarop creatieve beslissingen het beste scoren).

Daily emotional balance illustrates the peak, trough and rebound pattern.

De 3 types hebben allen een piek-drop-herstel-patroon, maar hoe dat patroon zich gedurende de dag manifesteert, verschilt. Als je zelf wil nagaan wat voor timing-type je bent, dan kun je dat hier doen.

Van de 3 types (ochtend, avond, tussenin) behoren de meeste mensen tot de tussenin categorie. Dat wil ook zeggen dat de meeste mensen die beruchte (namiddag)dip samen ervaren en die dip heeft soms verregaande gevolgen.

Die namiddagdip kost geld, en in het slechtste geval, levens.

Enkele voorbeelden die Pink aanhaalt:

  • Dokters zijn in de namiddag vaker geneigd om antibiotica voor te schrijven, ook het overbodige type, dan in de ochtend.
  • Onderzoek wees uit dat handhygiëne bij medische staf in een ziekenhuis in de namiddag met 38% daalt ten opzichte van de handhygiëne in de ochtend. Als je dit extrapoleert naar de US, dan zou het verwaarlozen van handhygiëne in de namiddag een prijskaartje hebben van 12,5 miljard dollar.
  • Onderzoek in de UK wijst uit dat de periode waarin het hoogst aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer vielen die van 02u00 tot 06u00 ’s nachts is. De tweede dodelijkste periode is die tussen 14u00 en 16u00.

Afternoons are the Bermuda Triangles of our days

— Daniel Pink, When.

Maar er is ook goed nieuws, want je kan de dip gedurende dag opvangen. Of toch deels.

Twee concrete manieren die Daniel Pink aanhaalt zijn: 1. Neem een korte pauze en 2. slaap.

Neem een korte pauze
Die gigantische dippen zijn wel degelijk op te vangen door korte pauzes. Hoe die korte pauzes er uit zien, zijn niet in 1 voorbeeld te vatten, maar er zijn wel enkele principes.

  1. Een korte break, hoe kort ook, is beter dan geen break.
  2. Bewegen is beter dan stil zitten. “Bewegen, bewegen, bewegen” — Oscar Crucke
  3. Sociaal is beter dan alleen. Sorry introverten.
  4. Buiten is beter dan binnen. Get your nature fix
  5. Volledig offline is beter dan semi-geconnecteerd

De ideale break ziet er als volgt uit: “Consider a short walk outside with a friend during which you discuss something other than work.”

Slaap: Neem een “nappuccino”

Korte slaapjes, tussen 10 en 20 minuten, voorafgegaan door een kopje koffie hebben het beste effect. De cafeïne in de koffie heeft 25 minuten nodig om in het bloed te worden opgenomen. Hij zal je op een natuurlijke manier wakker maken.

“Caffeine followed by a nap of ten to twenty minutes is the ideal technique for staving of sleepiness and increasing performance”

Het is geen toeval dat bedrijven zoals Ben & Jerry’s, Zappos, Uber en Nike voorzien in slaapplaatsen in hun kantoren zodat je overdag een nappuccino kunt nemen.

Hoe helpt het boek jou?
Na elk hoofdstuk voorziet het boek in praktische tips en tricks onder de titel: The Time Hacker’s Handbook. De meesten zijn zo opgezet dat als je met het boek echt aan de slag wil gaan, dat je dat ook kunt doen.

Het boek geeft niet alleen inzicht in je dagelijkse taken, maar gaat ook dieper in op de research wanneer je het beste met een nieuw dieet begint, waarom de meeste mensen op hun 39ste hun eerste marathon lopen, welke fases mensen doorgaan als ze op een project met een deadline werken, waarom je nooit nog in de namiddag naar het ziekenhuis gaat, wanneer je bij je baas best om opslag vraagt, waarom zingen in een koor bijna even gezond is als sporten en waarom Meatless Monday meer kans op slagen heeft als Vegan Thursday.

De research daarachter is dan weer een enorme bron aan strategische kennis die je kan inzetten.

Aanrader?
Ja. When is geen ‘klassiek’ time management boek dat je een bepaalde structuur wil laten volgen. Het is in de eerste plaats een vlot geschreven, bundeling van research rond tijd en timing en hoe die het gedrag van mensen onbewust bepaalt. Die hoeveelheid gebruikte research is indrukwekkend (achteraan het boek op 25 pagina’s gebundeld). In welke mate je de inzichten toepast, bepaal je uiteraard zelf.

Eigen conversiepad?
Podcasts zijn een goede manier om mijn dagelijks woon-werk-traject van 2u door te brengen. Na het beluisteren van het diepte-interview met Daniel Pink op de podcast van Tim Ferris besloot ik om het boek aan te kopen.

Het boek is verkrijgbaar op Amazon.com, Bol.com, Standaard Boekhandel, etc.

Wil je meer weten over When? Bekijk dan zeker talk die Daniel Pink gaf bij Google: The Scientific Secrets of Perfect Timing

Tot in den draai?

Volg me gerust op Twitter of LinkedIn.

Vond je dit een goed artikel, deel het met jouw netwerk of zet gerust je digitale handjes tegen elkaar en ‘klap’. Het betekent veel voor me en het helpt anderen het stuk te ontdekken op een geschikt tijdstip ;-)

--

--

Jef De Busser

Content expert die houdt van het effect van koffie, de vrijheid van motorfietsen en de rust van strategisch inzicht.