Wat is ChatGPT, wat zijn de voor- en nadelen en is dit het einde van de copywriter?
In november 2022 werd ChatGTP publiek toegankelijk. ‘ChatGPT’ dat klinkt als de ‘joint de kulasse’ van het internet, maar wat is dat nu eigenlijk? En waarom is dit belangrijk?
Naast ChatGPT zijn er ondertussen ruim 600 A.I-tools. We focussen hier maar op 1 van de vele tools, namelijk ChatGPT (een product van OpenAI).
- Wat is ChatGPT?
ChatGPT is een chatbot die dankzij deep learning online beschikbare informatie gebruikt om antwoorden te genereren op basis van jouw vragen (de zogenaamde ‘prompt’).
De chatbot is gemaakt door OpenAI, een bedrijf waar Microsoft een exclusieve licentie van heeft en in participeert.
Je kan de chatbot een vraag stellen en enkele seconden later geeft hij een antwoord. Je kan het programma vragen om mails te schrijven, samenvattingen te maken, recepten op te stellen, gedichten te laten maken maar ook om software te laten schrijven.
De eerste ervaring is verbluffend.
Dat klinkt als de hemel op aarde. Het zoekvolume was navenant.
OpenAI genereerde op 5 dagen 1 miljoen gebruikers.
Sommigen zien in ChatGPT de opvolger van Google, en die claim is niet zo heel erg van de pot gerukt.
2. Wat is ChatGPT niet?
“Het is geen kunstmatige intelligentie die in staat is te communiceren als een menselijk wezen. GPT-3 is geen menselijke taalspecialist en heeft geen kennis van specifieke onderwerpen. GPT-3 kan niets anders dan tekst genereren uit informatie die het heeft gezien tijdens het trainingsproces met een beperking van informatie tot 2021. Op dit moment heeft dit taalverwerkingsmodel geen toegang tot actuele informatie of is het in staat om actuele informatie te bestuderen. Wanneer we praten over GPT-3, dan praten we niet over kunstmatige creativiteit. We praten over een gemiddelde uitkomst van informatie dat het internet op is geslingerd (90% van de trainingsdata) en aan bepaalde criteria voldoet.” (Bron: Marketingfacts)
3. Wat zijn de voordelen van ChatGPT
- Het genereert ‘nieuwe’ content op basis van jouw vraag. (zie ook nadelen)
- Het kan creators ( copywriters, software developers, studenten…) helpen output (teksten) te maken, samen te vatten, bij te sturen, etc.
- Schrijven vraagt denken, denken vraagt tijd. ChatGPT biedt een binnenweg aan. (zie ook nadelen)
4. Wat zijn de nadelen van ChatGPT
- Het genereert ‘nieuwe’ content op basis van jouw vraag. De nieuwe content die het maakt, is niet helemaal nieuw: de content is gemaakt op basis van bestaande online content. Is dit dan innovatief copy-pasten?
- Een binnenweg is sneller, maar is dat ook de juiste weg?
- Het is onduidelijk hoe betrouwbaar het is: de tool heeft z’n lessen geleerd op basis van online content tot juni 2021. (Bron: OpenAi) ChatGPT heeft geen weet van een recente inval in Oekraïne en kan ook niet vertellen welke dag het vandaag is.
- (het ontbreken van de) accuraatheid: Taalmodellen zoals GPT-3 hebben geen toegang tot internet. Ze weten dus niet dat wat vorige week is gebeurd. Machine learning modellen zijn maar zo goed of slecht als de data die ze krijgen gevoed. GPT-3 is o.a. getraind op de Common Crawl dataset (Bron: TechCrunch)
- The severe defect of AI: verbalism. It works with labels, maximally shallow thinking not any better than buzzwords. (aldus Nassim Nicholas Taleb op Twitter).
- Een fundamenteel probleem bij ChatGPT is volgens Jelle Zuidema (hoofddocent natuurlijke taalverwerking aan de Universiteit van Amsterdam) dat het model nog niet klaar is. ‘Het is alleen maar getraind op vloeiend taalgebruik, en om teksten te produceren die passen bij wat de gebruiker wil, maar niet op waarheid en correctheid. Dat kan nog niet bij deze generatie modellen. (Bron: Volkskrant)
- Automatisch gegenereerde content met als doel om te scoren in Google wordt door Google afgestraft. (Bron: april 2022 Searchengineland.com)
- Het is onduidelijk of deze tool ook de productiviteit hàrd verhoogt: de output zul je toch moeten aanpassen en controleren.
- Kunnen we de output van ChatGPT wel vertrouwen? (Bron: New York Times)
Meer lezen? OpenAI heeft een aantal adviezen en best practices opgesteld over hoe je kan omgaan met de nadelen van ChatGPT. (Bron: OpenAi)
Ondertussen is er ook een app die je helpt om ChatGPT-content te ontmaskeren, nl. GPTzero.me (Bron: NPR.org)
Benieuwd of je ChatGPT kan gebruiken om B2B-content te maken? ‘Je maakt er B2B-klanten niet gelukkig mee,’ aldus Hans Hermans (Bron: Compactpublishing.be)
5. ChatGPT vs Google?
Google speurt naar AI-gegenereerde content en straft die af!
Content die automatisch gegenereerd wordt door A.I. writing tools is in strijd met Google’s Webmaster Guidelines. (Bron: Searchenginejournal.com)
Blindelings ChatGPT gebruiken op evergreen SEO-content te maken, zou wel eens een boomerang kunnen zijn…
6. Is ChatGPT gevaarlijk?
We zijn allemaal beta-testers in de fase…
- ChatGPT is multilingual but monocultural, and it’s learning your values (Bron: Jilltxt.net, met interessante duiding over wat het ‘lesmateriaal’ van ChatGPT precies is)
- Mensen zijn geneigd om deze tool blind te vertrouwen en dat is een bekend probleem bij nieuwe technologieën (bron: Science Daily)
- De mogelijke nadelige gevolgen zijn nu niet duidelijk. Het heeft jaren geduurd om bijv. de mogelijke negatieve impact van sociale media op het zelfbeeld van oa. jongeren (Bron: KU Leuven) aan te tonen. Ondertussen waren social media platformen al lang doorgebroken.
- De toepassingen van ChatGPT (en bij uitbreiding A.I.) kunnen middelen zijn in handen van bijv. overheden die daarvan gebruik kunnen maken om hun macht op de samenleving te vergroten. Dat gaat van China (Bron: The Chinese Surveillance State — NY Times) tot Zaventem (Bron: Van angstklimaat naar controlecultuur — De Standaard)
- “Beschouw ChatGPTs als kwaadaardig geautomatiseerd virus.” Die niet mis te verstane woorden komen van Sander Duivestein en Thijs Pepping en roep op om de tool te verbieden. (Bron: Leg het gebruik van ChatGPT aan banden — Netkwesties.nl)
7. Hype of fenomenale doorbraak?
Als je in de jaren 90 iets niet wist, moest je naar de bibliotheek. Wie begin 2000 voor het eerst Google opende en gelijk welke vraag intypte, werd meteen naar een pagina geleid met informatie. Je had als gebruiker plots het gevoel dat de wereld letterlijk aan je vingertippen lag.
De 2000-Google-vibe is very strong in ChatGPT (en bij uitbreiding andere A.I.-tools).
A.I. lijkt met ChatGPT de grote doorbraak naar toepasbaarheid te hebben gezet (in tegenstelling tot blockchain en de metaverse).
Het maakt het leven van de gebruiker gemakkelijker, maar het is hoogst onduidelijk wat die daarvoor opoffert.
Op 23 januari kondigde Microsoft een nieuwe fase aan in hun partnerschap met OpenAI. Het gaat om een multiyear, multibillion dollar investment to accelerate AI breakthroughs to ensure these benefits are broadly shared with the world. (Bron: Microsoft) Zie ook punt 8.
8. Is ChatGPT een game changer?
Ja, de geest is uit de fles.
Hoe groot de impact is, is onmogelijk te voorspellen, al is er hier en daar zelfs sprake van een iPhone-moment voor a.i. (Bron: De Tijd)
9. Wie is de winnaar van ChatGPT?
- Op bedrijfsniveau lijkt Microsoft deze veldslag te hebben gewonnen. Ze participeren al in OpenAI en willen naar verluidt 10 miljard investeren.
- ChatGPT zal zijn weg vinden in Microsoft producten zodat gebruikers van Microsoft producten handig gebruik kunnen maken van de tool. Denk aan Word dat je voorstelt om een relevant onderwerp toe te voegen aan je tekst, de zoekmachine Bing die plots heel gebruiksvriendelijk wordt (Bron: MIT Technology)…
- Denkers: schrijven is denken. En de tool kan wel schrijven en je helpen om te denken, maar echt strategisch nadenken is er nog niet bij. Wordt door zo’n tool denken opnieuw opgewaardeerd?
- Iedereen die liever lui dan moe is… En zijn we dat niet allemaal een beetje? ;-)
- …
10. Zijn copywriters, grafisch designers en software engineers nu plots overbodig?
Technologie is een opportuniteit. De vraag is vooral hoe je daarmee om gaat. Je kan een koksmes gebruiken om iemand naar het leven te staan, maar je kan er ook een heerlijke maaltijd mee te bereiden.
Een tool zoals ChatGPT kàn een handig hulpmiddel zijn om je outline te maken, te helpen researchen en je op weg te zetten.
ChatGPT is geen vervanging voor de output die een copywriter genereert: daarvoor is de output te generiek, wordt het afgestraft door Google, is het onduidelijk van waar de input komt en blijven er belangrijke vraagtekens over het waarheidsgehalte van de copy die het genereert.
Copywriters blijven nodig.
Net zoals strategen, slimme software ontwikkelaars en iedereen die het onderscheid kent van de mogelijkheden van een keukenmes.
11. Nog zoveel vragen…
- Hoe ethisch is het dat OpenAI de smut & gore uit de input handmatig laat labellen door Keniaanse juniormedewerkers die werken aan 2 dollar per uur? (Bron: OpenAI Used Kenyan Workers on Less Than $2 Per Hour to Make ChatGPT Less Toxic — Time.com)
- Waar ligt het copyright van een tekst die door ChatGPT wordt gemaakt?
- Moet er bij content die door tools zoals ChatGPT geen ‘waarschuwing’ worden geplaatst dat deze content door een machine is gemaakt?
- Onduidelijk of de tool ‘vals spelen’ is of niet. Studenten waren erg snel om de tool in te zetten. Een prof aan de universiteit van Lyon vond dat de helft van het ingestuurde werk van z’n studenten met behulp van ChatGPT was gemaakt. (h/t Gilles)
- Hoe gaan we om met A.I. en ChatGPT als maatschappij? Onderwijs bijv? Is het ‘vals spelen’ als je als student wel een onderwerp beheerst, maar moeilijk bent in het neerschrijven van wat er in je hoofd zit. Denk maar: een samenvatting van een boek. Een leerling leest het boek (doet de opdracht), maar heeft moeite om zijn gedachten op papier te ordenen. Is het dan verkeerd als hij een tool als ChatGPT gebruikt om de samenvatting uit te schrijven en op basis van die samenvatting z’n boekbespreking te maken? Is het ‘vals spelen’ om Google te gebruiken als je researcht naar een scriptie? Tijd voor een nuchter debat?
13. Meer weten over A.I?
Thomas Winters, Phd Researcher aan de KU Leuven, gaf op 12 november 2022 op de Nacht van de Vrijdenker in de Vooruit in Gent een interessante presentatie (onder): Het gaat over de recentste generatie artificiële intelligentie zoals GPT-3 en DALL-E, en hoe je hiertegen best praat (prompt engineering). Daarna worden enkele hulpmiddelen aangereikt om AI te ontmaskeren.
A.I. en content marketing
De komende weken duiken we in hoe A.I. kan toegepast worden in content marketing.
Blijf op de hoogte en volg me via LinkedIn.
Vond je dit een goed artikel, deel het met jouw netwerk of zet gerust je digitale handjes tegen elkaar en ‘klap’. Het helpt anderen het stuk te ontdekken.