Thought Leaders

Jef De Busser
4 min readJul 18, 2019

--

Wat is een thought leader, hoe herken je die of heb je ambitie om er een te worden?

Clo Willaerts dompelde ons tijdens het Growth Marketing Forum (maart 2018) onder in de wereld van de Thought Leader. Meer weten over wat er tijdens het GMF werd gezegd? Lees dan hier: De zaken die ik volgend jaar nog van GMF wil onthouden.

Wat is een Thought Leader?
Een TL wordt erkend op een bepaald vakgebied (je beslist niet zelf om een TL te worden). Een TL deelt zijn expertise heel gemakkelijk (is anders dan een academicus), hij/zij schermt die niet af, maar gaat die zoveel als mogelijk delen. Een TL zit in de echte wereld (je verstaat de ‘business’ en je publiek/doelgroep). Je bent een mix van 3 profielen (een professor, een marketer en je ziet waarom een bepaalde trend opkomt en belangrijk is voor de business). TL’s hebben in hun communicatie vaak een haakje, een extra mening die ze meegeven die mensen aan het denken zet.

Een Thought Leader kan een bedrijf of een persoon zijn, maar mensen gaan vertrouwen doorgaans sneller een persoon.

Verschil tussen een Thought Leader en met een influencer?
Een TL heeft — net zoals een influencers — een publiek maar of hij geliefd wordt door z’n publiek dat maakt hem niks uit. Het gaat over de ideeën en de expertise.

Wat is het verschil tussen een Thought Leader en een brand ambassador?
Een Brand Ambassador wordt betaald door een merk. Denk aan een Roger Federer die reclame maakt voor Moët-champagne.

Niet elke expert is een Thought Leader, maar elke Thought Leader is wel een expert. (Leestip: Malcolm Gladwell: the outliers). Het heeft ongeveer 10.000 uur nodig voor je een expert bent. Mensen verwachten dat je expertise heel diep gaat. Naast die 10.000 uren moet je ook constant blijven bijleren.

Enkele voorbeelden.

 1. Voorbeeld van bedrijf als Thought Leader: We Are Social Singapore
  We are social is een bureau dat consequent research deelt. Het is het team in Singapore dat de data geeft: ze doen analyse en communiceren die op een heel bevattelijke manier. Ze doen dat al ruim 5 jaar, zeer consequent!
 2. Voorbeeld van Thought Leader hybride model (bedrijf + persoon) = L2’s Scott Galloway
  L2: doet aan benchmerken op vlak van digitaal. Ze koppelen dit om het verhaal te vertellen aan de hand van prof. Scott Galloway. Scott Galloway deelt de expertise, op een vaste manier, consequent en hij doet dat al jaren.
  Scott Galloway is een TL die in dienst is van een bedrijf. En dat is ook duidelijk. In deze opzet is een goed voorbeeld van hoe de link duidelijk blijft tussen de TL en de business van het bedrijf.
 3. Voorbeeld van Thought Leader als persoon: Caitlin Doughty — Ask a mortician.
  Haar expertise is hoe je een lijk moet begraven. Hoe milieuonvriendelijk is het wel niet om iemand in een kist te begraven, hoe gaan andere culturen om met begraven, etc. Ze heeft een ontwerp opgepikt om een idee uit te werken om mensen op een milieuvriendelijke manier te begraven. https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-artists-reimagining-way-bury-dead

Het is niet eenvoudig om je expertise op te bouwen én om consequent die kennis te delen en dat lang genoeg vol te houden (denk: content marketing).

Belangrijk om in het achterhoofd te houden. Thought Leadership creëert hoge verwachtingen en expertise is sticky (being a though leader is for life).

Als Thought Leader ben een mix tussen een sales, een marketing (je moet jezelf kunnen verkopen) en een academicus (de expertise). Alle 3 zaken kunnen wel aangeleerd worden. Show gehalte is bijv. puur techniek.
Als je die 3 in een vendiagram zet, dan staat in het midden je karakter (je guts). Dit is je onderscheidende factor.

De 3 vereisten voor een Thought Leader? 1. Guts 2. Focus 3. Persistence

 1. GUTS
  Een Thought Leader zit niet in over wat anderen van ‘m denken. Je moet wat lef hebben, ook lef hebben om aanspreekbaar te zijn. Als mensen antwoorden vragen op Twitter, zou je moeten reageren. Geen ego, maar wel guts.
 2. FOCUS
  Zoek je niche en verdiep je daarin, maar let op: je kan je daarin ook vergissen? Je wil vandaag geen expert van MySpace zijn.
 3. PERSISTENCE
  Hou vol! Een blog is een goede manier om expertise te tonen. Een blog die quasi niet wordt geüpdated doet ook meer schade dan geen blog.

Hoe herken je een thought leader?
1. Iemand die zich zelf een TL noemt, is geen TL, want een TL wordt erkend
2. Provoke meaningful change: je lokt waardevolle verandering uit. Je voegt iets waar mensen van vinden ‘die zit er boenk’ op. Je bent niet iemand die een tool verkoopt
3. Challenge established point of views: TL’s zijn mensen die aan het einde de huidige visie uitdagen.
4. Het zijn eeuwige leerlingen, ze zijn nieuwsgierig en willen blijven ontdekken

--

--

Jef De Busser

Content expert die houdt van het effect van koffie, de vrijheid van motorfietsen en de rust van strategisch inzicht.