7 Vlaamse vaststellingen bij de Nederlandse content marketing awards

Jef De Busser
6 min readNov 27, 2019

Op dinsdagavond vond de uitreiking van de Nederlandse Grand Prix Content Marketing Awards in Amsterdam plaats. Deze Grand Prix beloont de meest succesvolle contentstrategieën en producties in Nederland en België. Ook een 10-tal Belgische cases deden een gooi naar de Nederlandse awards. Kunnen ze de concurrentie met de Nederlandse collega’s aan?

De avond van de uitreiking verloopt aan een hoog tempo. Professioneel gerund. Cases worden bekroond, trends door de vakjury toegelicht, awards uitgereikt en enthousiaste high fives uitgedeeld.

Woensdagochtend: de persberichten zijn verstuurd, de eerste LinkedIn-updates verschijnen en buiten buigen de eerste fietsers zich krom over het stuur door de motregen naar het werk. Amsterdam se reveille… Het uitgelaten gevoel van dinsdagavond is opnieuw getemperd en heeft plaats gemaakt voor de dagelijkse vastberadenheid. In de mailbox lonkt de day to day.

Bij de eerste tas koffie is het tijd om terug te blikken: wat waren de meest opvallende zaken, deden er Belgen mee (jot), en werden die bekroond? (ge moogt gerust zijn).

De 7 zaken die we meenemen naar huis:

1. Contentmarketing wordt volwassen

Bij de inleidende gesprekken van zowel de voorzitter als de juryleden kwam herhaaldelijk terug dat contentmarketing stilaan zijn puberteit is ontgroeid en volwassen wordt. Dat zie je aan het recordaantal inzendingen en de kwaliteit van de ingezonden cases, aldus Walter Kraus (voorzitter van de Overall Jury van Grand Prix Content Marketing). Ook data wordt steeds vaker op een goede manier ingezet.

2. Content wordt zeer divers toegepast

Contentmarketing is geen one trick pony. Noem een marketing-KPI en er is allicht wel een content case die daar succesvol een oplossing voor biedt. Als ‘content mens’ is het fijn om te ervaren dat content en het vertellen van verhalen een toegevoegde waarde kan hebben in quasi elk marketingonderdeel. Dat zie je aan de winnaars en de diverse categorieën. Enkele voorbeelden:

B2B (Goud): Meet The Chef van Lightspeed, door Marcommit. Lightspeed wilde op korte termijn naamsbekenheid in de Nederlandse horecabranche vergroten en op lange termijn meer leads genereren.

B2C (Goud): #MyFirstBlood van Bloedbank Sanquin, door 2Basics Marketing & Sports. In de zoektocht naar nieuwe bloeddonoren werkte Sanquin samen met Riot Games’ League Of Legends.

B2E (business to employee) (Goud): Wat drijft jou van Afas Software, door Formatique. Afas groeit en heeft nood aan nieuwe medewerkers, maar een groot deel van de sollicitanten heeft onvoldoende kwaliteiten. Het doel was het aantal beter gekwalificeerde sollicitanten te verhogen.

Content Campagne (Goud): Ontspoord van NS, door Johnny Wonder. Nederlandse Spoorwegen wil graag (trein)reistijd claimen als tijd voor jezelf en de NS positioneren als sympathiek en innovatief merk met deze eerste WhatApp thriller van Nederland.

Non Profit (Goud): Een AED voor jouw buurt van Hartstichting & Philips, door We Are Blossom. Wekelijks krijgen 300 mensen in Nederland in (de buurt van hun) woning een hartstilstand. Er zijn echter te weinig AED-toestellen. Doel van deze campagne is om bekendheid en urgentie te genereren voor een AED in de buurt en het stimuleren van mensen om een inzamelactie op te starten om een AED aan te schaffen.

3. Contentmarketing = Creatie & Distributie

Het ene kan niet zonder het andere, al hebben ze beiden hun eigen uitdagingen. In de rubriek creatie werd een warme oproep gedaan om vooral creatief uit de hoek te blijven komen en op te letten voor ‘templating’.

Creatievelingen houden met het maken van hun content rekening met de distributie en omgekeerd. Creatie en Distributie hebben elkaar meer dan ooit nodig. Om door de content shock te geraken is kwaliteitsvolle content niet voldoende.

4. Merken krijgen (letterlijk) een stem

Podcasts in contentmarketing? Podcasts 💚 contentmarketing! In Nederland was er zelfs een aparte rubriek ‘Podcasts’. De bekroningen daar gingen naar Vallen en Opstaan (KPN) en Podcast in het Rijks. Aan het einde van de award-avond werd ook de Content Marketeer van het Jaar verkozen en dat werd Marvin Jacobs, creative director bij audio agency Airborne.

5. En de Belgen?

Dat we in België ook content cases maken die moeiteloos mee kunnen met de erg competitieve Nederlands content marketing markt is wel duidelijk. Van 4 leden van de Belgische contentmarketingvakvereniging Custo zouden er 8 cases worden genomineerd. Daarvan werden er 5 cases bekroond. Twee van die vijf bekroningen gingen naar A.S.Adventure waardoor we toch weer een buitengewoon tintje aan deze Grand Prix Content Marketing wisten te geven. 🙂

Belgische inzendingen:
1. Sparkle, van bpost door Cypres (bekroning Magazine)
2. A.S.Magazine, van A.S.Adventure door HeadOffice (bekroning Magazine)
3. Get up stand up, van UGent, door The Fat Lady (bekroning Content Design) 4. Dag Honden, Dag katten, van Mars door HeadOffice
5. Subscription Record, van Royal Canin door HeadOffice
6. The Fat Five, van en door The Fat Lady
7. See Eye Care Content, van Hoya Lens Belgium, door Propaganda (bekroning distributiestrategie)
8. Random Acts of Adventure, van A.S.Adventure door HeadOffice (bekroning content design en bekroning Distributie Inzet Social)

6. Enne, Influencers?

Wie ‘content’ zegt, zegt ook ‘influencers’. Anno 2019 staan ze mee op de contentmarketingkaart: er was immers een aparte ‘Influencers’-categorie waarin cases konden worden ingediend.

De winnende B2B-case (Meet The Chef — Goud) maakte bijvoorbeeld gebruik van ‘micro’-influencers (nou ja). Lightspeed werkte voor de campagne samen met zes bekende Nederlandse chefs. Uit de ‘Influencers’-categorie valt ook de bekroonde cases op van Legends of Gaming van KPN door Endemolshine en Snickers Hunger van Mars door We Are Blossom.

In de wandelgangen valt vooral te horen dat micro-influencers momenteel de voorkeur genieten: ze hebben een kleinere aantallen, maar waardevolle volgers. Belangrijk is dat de samenwerking ‘klopt’ (authentiek is).

7. Overheid omarmt contentmarketing

De publieke sector trekt voluit de kaart van content marketing. Dat is af te leiden uit de diverse genomineerde cases.

  1. De Nederlandse Spoorwegen die met een WhatsApp Thriller treinreistijd aangenamer wil maken
  2. De Nederlandse Spoorwegen die met Mensen van de HSL silo-overschrijdend werknemers in de spotlight zet of
  3. Post NL wil met Succes op Bestelling (door LVB) een voorkeurspositie claimen in de bestaande pakkettenmarkt en een plek veroveren binnen de groeimarkten.
  4. Politie die met Politie, Alles wat je in je hebt er mee voor moet zorgen dat de 17.000 vacatures de komende jaren worden ingevuld.
  5. Rijksmuseum dat met Podcast in het Rijks interessante onderwerpen moeiteloos bij een ruimere doelgroep brengt.
  6. Rijkswaterstaat die met Instawalkrws Instagrammers mee op pad neemt naar (bouw)locaties waar je normaal niet kunt komen en waarin ze vertellen hoe deze locaties bijdragen aan de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van Nederland.
  7. Luchtverkeersleiding Nederland die met Jamie Stijgt Boven Zichzelf Uit op zoek gaat naar potentiële kandidaten die in aanmerking komen voor de job van luchtverkeersleider.

Een veelbelovend signaal. Moeten we de overheden in België nog overtuigen van het nut van content marketing? Al kunnen ze uit hun huidige contentinspanningen soms al eenvoudig méér halen (Leestip: 13 do’s en don’ts voor Kijk Uit door yours truly).

De koffie is op.
De hoofden zitten vol met inspiratie.
De mailbox roept.
Aan alle content mensen,
genomineerd of net niet,
in-huis aan het werk, bij een agency of als freelance genie,
ploeterend, zoekend of proberend:
Blijf de passie volgen.
De rest komt vanzelf wel.

Grand Prix Content Marketing
Het volledige overzicht van de inzendingen en winnaars kan hier bekeken worden (pdf).

De Bekroningen zijn beloningen voor specifieke categorieën binnen contentmarketing. Hierbij wordt primair op de uitvoering gelet. Uiteraard moet wel zijn onderbouwd waarom keuzes in creatie of distributie zijn gemaakt. Bij de bekroningen onderscheiden we 2 hoofdcategorieën:
1. Creatie: bestaande uit categorieën Blogserie, content design, content productie ‘low budget’, cover, fotografie, magazine, nieuwsbrief, platform / Content Hub, podcast, video, video short form, visualisatie.

2. Distributie: data-driven executie, distributiestrategie, gerealiseerde conversie, inzet ‘influencers’, gerealiseerde conversie, inzet pr, inzet social, partnership

De Awards zijn een beloning voor een totale, bredere, doorgaans kanaal overschrijdende contentmarketingstrategie. Ze werden uitgereikt in de categorie: B2B, B2C, B2E, Content Campagne, Non Profit. Merk van het jaar (KLM), Content Marketeer van het jaar (Marvin Jacobs) en Bureau van het jaar (LVB).

--

--

Jef De Busser

Content expert die houdt van het effect van koffie, de vrijheid van motorfietsen en de rust van strategisch inzicht.